Galaxy S4 или HTC One – Ревю

Samsung Galaxy S4 vs HTC One

Man holding two smart phones

Samsung S4 comparison with HTC One

В края на тази 2013 година, можем да кажем че моделите Оne на HTC и S4 на Самсунг са два топ модела от устройствата поддържани с Андроид. HTC One промени възгледите на производителите със тяхната иновация в използването на камерата в техните модели телефони. Докато пък S4 се превърна най-популярния и обсъждан андроид телефон за тази година.

Повечето от нас които са готови на нова покупка от този вид джаджи се питат, кой модел е по-добрият?  Ето и едно кратко ревю сравняващ двата модела.

Дори няколко месеца след тяхната премиера, цените на двата модела са все още доста високи, но са достъпни на значително по ниски цени с някои тарифни планове. Ако сте от хората които изискват повече интернет сърфиране е препоръчително да си изберете план с неограничен трафик за мобилен интернет.

 • Дизайн

  Samsung Galaxy S4 –  пластмасов корпус, 7.9mm дебелина, 130 грама
  HTC One – алуминиево-пластмасов корпус с дебелина 9.3mm и 143 грама

Въпреки различията в дизайна, двата модела се различават доста когато се държат в ръка. Въпреки че HTC One е по-тежкия модел, в ръка не се чуства почти тежък. Извитата ергономична горна част не позволява лесно изпускане. Сякаш от Самсунг повече се интересуват от хардуерните спецификации отколкото за техните клиенти.

Това което различава HTC Оne oт Галакси S5 е употребата на алуминии. Цялата задна част на корпуса е от алуминии, което му придава приятно усещане в ръката отколкото пластмаса.

Моделът на Самусинг се усеща както неговия предшественик. Внушително тънък и лек, но употребата на пластмасов панел за покритие на батерията не придава толквоа внушителен вид на самия модел.

 • Вътрешния говорител
  Samsung Galaxy S4 – Вграден в задната част на корпуса моно говорител
  HTC One – Фронтално разположени два мини говорителя за стерео звук

Както в повечето модели на Самуснг S4 също утилизира моно говорител в задната част на телефона. Тоналността и чистотата на звука които вади този модел телефон не са впечатляващи, но въпреки това е спосоен да възпроизвежда музика на задоволително високо ниво на звук без да дава изкривявания когато е на макс.

От HTC са вложили много повече внимание в техния модел ONE засягащ възпроизвеждането на звук от говорителя. Два мини говорителя са монтирани от двете страни на екрана което прави насладата на музика пусната през тях много по-добра. Това се проличава особено добре когато държите телефона в хоризонтално landscape положение. Малко производители обръщат такова вниамние на този детайл в интерес на истината.

 • Екран
  Samsung Galaxy S4 – 5 инчов дисплей, супер AMOLED и 1080 резолюция
  HTC One – 4.7  инчов  екран с 1080 резолюция, IPS матрица

Нима по-голямото е винги по-добре? Макар, че HTC използва съвсем малко по-малък екран, по-добрата технология ISP e използвана в този модел на HTC.

 • Памет
  Samsung Galaxy S4 – 16-64GB, microSD slot
  HTC One – 32/64GB, no memory card slot

За сега HTC Оne е с няколко точки преднина, но Самсунг изравнява резултата с паметта. Един от плюсовете пред HTC One и iPhone е, че има възможност за microSD карта. Възможността за разширяване на паметта за съхранение на информация се счита за важен фактор в днешни дни. За меломаните тези гигабайти бързо ще привършат, а и операционната система при HTC One заема част от вътршната памет.

 • Процесор и производителност
  Samsung Galaxy S4 – 1.9GHz 4-ядрен Snapdragon 600, 2GB RAM
  HTC One – 1.7GHz 4-ядрен Snapdragon 600, 2GB RAM

Преди да бъде пуснат в продажба S4 много фенове на технологиите вярваха, че ще бъде първият телефон използващ 8 ядрен процесор. Въпреки, че очакванията не се оправдаха си остава един от най-бързите телефони на пазара, ако не и най-бързия. Процесорът на S4 е с тактова честота от 1.9 гига херца с технология на ядрата Qualcomm APQ8064T Snapdragon, базирана на Krait архитектурата. И двата модела използват 2 GB рам памет.

HTC използва същата фамилия процесори, но тактовата честота при него е с 200 мегахерца по малко. Както при модела на Самсунг и този телефон използва графичен чип Adreno 320. За нас потребителите тези разлики са почти неразличими, но при професионално бенчмаркване, между двата модела има огромна пропаст. С теста на Sinspider java test, който показва колко бързо един телефон рендира уеб страници, при този тест е видим как Galaxy S4 съкрушава HTC Оne. При тестовете с AnTuTu, бенчмаркинг при който дава статистика за обща производителност с различни апликации, S4 вади с 10% повече резултати от HTC.

 • Операционна система
  Samsung Galaxy S4 – Android 4.2 with TouchWiz
  HTC One – Android 4.1 with HTC Sense 5

Въпреки че S4 използва малко по-новата версия на Андроид която е 4.2, се оказва много по-важно самия интерфейс за юзерите. Двата UI са коренно различни един от други. И двата производителя демонстрират тотално различни подходи в това отношение. Самсунг повече са залегнали над разнообразието от wdigets, докато при HTC нещата са по семпли и лесни за ползване.

 • Камерата
  Samsung Galaxy S4 – 13-мегапиксела BSI сензор с LED светкавица, 2MP user-facing sensor
  HTC One – 4- мегапискела UltraPixel sensor с LED светкавица, 2.1MP user-facing sensor

От Самсунг значително са обърнали внимание върху резолюцията на камерата в S4, с която се опитва да впечатли потребителите както с резолюция така и с множество опции с камерата. При HTC нещата са сведени до нормалното и напълно задоволителните 4 мегапиксела.

 • Присъдата

Битката между Samsung Galaxy S4 and HTC One е доста люта и равностойна. Същите функционалности при предшествениците на S4 са заложени и подобрени в този модел на Самсунг, но със сигурност добре направения корпус на One, чистия стерео звук който вади HTC и със по-добре изглеждащия интерфейс леко повежда в надпреварата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s