Мтел въвежда „eCall”системата в България

Мтел работи по пилотното внедряване на европейската „eCall” система за безопастност в България. Компанията е единственият телеком у нас, който участва в мащабния проект, заедно с „Национална Дирекция 112”. Ериксон е партньор на Мтел по предоставянето на техническото решение по мобилната част. „eCall” системата използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, за да се предупредят автоматично компетентните органи за местоположението при тежки пътнотранспортни произшествия.

Европейската директива за проекта уточнява, че от 2015 г. всички автомобили, произвеждани в ЕС, задължително ще са оборудвани с бордово „eСall” устройство. При пътнотранспортни произшествия то ще се свързва автоматично с телефон 112, изпращайки пакет от информация с точните координати за местонахождението и други данни, свързани с инцидента, дори ако пътниците в колата са в безсъзнание. Собствениците на стари автомобили също ще могат да оборудват колите си с „eСall” устройство.

Системата „eCall” може да спаси до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията с 10-15 процента. Статистиката сочи, че в Европа ежегодно стават близо 1,2 милиона катастрофи, а вследствие на пътни инциденти умират 39 000 души. Само в България, според данни на Пътна полиция, от началото на годината са станали над 5300 тежки пътнотранспортни произшествия, а над 500 души са загубили живота си.

Участието на Мтел в проекта е част от социално отговорната политика на компанията. Също така е и признание за сигурността на мобилния интернет, предоставян от оператора.
Очаква се пилотният проект да приключи през 2014 година, като още в началото й ще бъдат демонстрирани възможностите на системата в България.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s